Chlieb náš každodenný a jeho význam vo výžive ludí

Friday, 13 December 2019 14:47 Martina Gažarová Poľnohospodár 4/64
Print

chliebV rámci ŠDNU sa 20. novembra vo foyeri pod Aulou SPU v Nitre konal druhý ročník podujatia Chlieb náš každodenný, ktorý organizovala Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov a Fakulta biotechnológie a potravinárstva. Cieľom organizátorov bolo upozorniť na význam chleba a pekárskych produktov vo výžive človeka a možnosti jeho využitia v praxi.

Na akcii boli prezentované pekárske výrobky pripravené na Katedre technológie a kvality rastlinných produktov Fakulty biotechnológie a potravinárstva, rôzne druhy chleba z domácej produkcie našich študentov a zamestnancov a tiež sponzorské výrobky značky Penam, Pekárne Sekule a Sztiszkala B&N. Návštevníci tak mali možnosť vidieť a ochutnať tradičné, bezlepkové a kváskové produkty, tiež rôzne obmeny chlebových tort a chuťoviek, ktoré predstavovali ukážky rozmanitého využitia týchto výrobkov. Na ich príprave sa aktívne podieľali študenti ŠP potraviny a technológie v gastronómii, technológia potravín (FBP) a výživa ludí (FAPZ). Záujemcovia sa mohli dozvedieť množstvo faktov o historickom vývoji chleba, najnovších trendoch jeho výroby, nutričnom zložení ci spotrebe. Obohatením akcie bola aj nápaditá ukážka cesty chleba od prvovýroby až po  finálny produkt a prezentácia zameraná na predaj, balenie a hygienu pekárskych produktov s názornými ukážkami následkov dlhodobejšieho nesprávneho skladovania takýchto výrobkov. Súčasne s výstavou prebiehala realizácia študentského projektu Propagácia zdravého životného štýlu medzi vysokoškolákmi (prevencia nadhmotnosti a obezity v mladom veku) pod záštitou Katedry výživy ľudí FAPZ. Študenti ŠP výživa ľudí vykonávali antropometrické merania a základné skríningové biochemické vyšetrenia a poskytovali konzultácie a poradenstvo. Na podujatí sa zúčastnili aj študenti zo Strednej odbornej školy potravinárskej a Strednej priemyselnej školy potravinárskej v Nitre.

Ing. Martina Gažarová, PhD., FAPZ
 

FOTOGALÉRIA

 

chlieb

Na príprave podujatia sa aktívne podieľali študenti Fakulty biotechnológie a potravinárstva a Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre

Foto: za