Spolupráca na zušľachťovaní levandule pre potravinárske využitie

Thursday, 20 September 2018 13:42 Miíroslav Habán Poľnohospodár 1/63
Print

levandula2V Malých Levároch vo fi rme Levandulaland u Miroslava Bertoviča sa 21. júna konalo úvodné pracovné stretnutie k zušľachťovaniu levandule.

Najväčší pestovateľ a spracovateľ levandule na Záhorí má záujem riešiť problematiku, ktorej cieľom je výber vhodnej odrody levandule úzkolistej určenej pre potravinárske využitie. Na projekte budú pracovať zamestnanci Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre. Ing. Ján Gažo, PhD., a Ing. Marián Miko, CSc., z Katedry genetiky a šľachtenia rastlín sa budú podieľať na výbere ekologicky adaptovaného biologického materiálu pre podmienky Záhorskej nížiny, biotechnologické a molekulárne analýzy genotypov zrealizuje doc. Katarína Ražná (na snímke). Doc. Miroslav Habán z Katedry udržateľného poľnohospodárstva a herbológie sa bude zaoberať analýzou úrodotvorných prvkov a kvantitatívno- kvalitatívnymi charakteristikami účinných látok.

MH
 
levandula2 

Foto: MH