Na SPU sa zišli odborníci na výživu, kvalitu potravín a otázky zdravia spotrebiteľa

Friday, 22 September 2017 13:17 administrator Poľnohospodár 1/62
Print

foodNa pôde Výskumného centra AgroBioTech SPU v Nitre sa pod záštitou rektora SPU prof. Petra Bielika, konal 20. júla workshop, ktorého cieľom bolo zhodnotiť pripravenosť na vstup SPU do medzinárodného konzorcia zameraného na potraviny, výživu a zdravie - Food, Nutrition and Health Research Infrastructure (FNHRI).

Na príprave workshopu spolupracovala Wageningenská univerzita (Holandsko) a Quadram Institute Bioscence (Spojené kráľovstvo). Uvedené inštitúcie zastupovala Karin Zimmermann a Paul Finglas, ktorí prezentovali poslanie a ciele konzorcia FNHRI. Cieľom konzorcia je vytvoriť výskumnú infraštruktúru v oblasti potravinového systému, výživy a systému zdravotnej starostlivosti vo vzťahu k spotrebiteľom a zdraviu. Zakladajúcimi štátmi sú Dánsko, Holandsko, Taliansko, Spojené kráľovstvo, pristupujúce štáty Francúzsko, Švédsko, Nórsko, Fínsko, Slovensko a Slovinsko. SPU v Nitre urobila prvé kroky na reprezentáciu Slovenska v konzorciu už v roku 2016 podpísaním memoranda o založení platformy AgroBioFood spoločne s Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom a združením Bioceonomy Cluster. Podporu tejto platforme vyjadrilo Ministerstvo školstva VVaŠ SR vydaním akceptačného listu, ktorým ju uznáva ako odborného partnera pre výskum a vývoj v oblasti potravín a biotechnológií a zároveň ako oficiálneho reprezentanta SR vo vzťahu k európskym a medzinárodným iniciatívam a programom.

 

FOTOGALÉRIA