Aktivity pre rozvoj študijného programu bezpečnosť a kontrola potravín

Friday, 19 April 2013 20:23 Jozef Golian Poľnohospodár 15-16/57
Print

57-15-16bezpecnost-potravinKatedra hygieny a bezpečnosti potravín (KHBP) organizovala od 21. do 22. marca na zámku v Smoleniciach 10. vedeckú konferenciu s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kontrola potravín. Podujatie už tradične prispieva k udržiavaniu a rozširovaniu vzťahov medzi potravinármi z oblasti školstva, priemyslu, laboratórnej praxe a všetkými, ktorí majú záujem stabilizovať a rozvíjať potravinársky priemysel.

Na konferencii sa zúčastnilo 184 účastníkov, z toho 44 zahraničných. Odznelo na nej 27 referátov a formou posterov bolo prezentovaných 84 prác. Hlavnými témami boli otázky aktivít SR v rámci spolupráce s Európskym úradom pre Bezpečnosť potravín (EFSA), systém kontroly mäsa zveriny, kontrola potravín v SR a v ČR vrátané systému Potraviny na pranýři, bezpečnosť potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Pozitívom konferencie bola účasť takmer 60-tich zástupcov potravinárskych firiem a laboratórií, pre ktorých boli určené najmä témy zamerané na validáciu, verifikáciu a zlepšovanie systému bezpečnosti potravín, označovanie alergénov a i. Druhým pozitívom je pravidelná účasť firiem s laboratórnou technikou, tento raz ich bolo šesť, z nich päť vystúpilo s prezentáciami a prednáškami. Najzaujímavejšou bola prednáška o moderných spôsoboch využitia elektronického nosa a jazyka. Prístrojová technika ako NIR analyzátor, zariadenie pre testovanie obalov, analyzátor obsahových zložiek v mlieku, univerzálny viacúčelový analyzátor potravín a ďalšie prístroje boli umiestnené v samostatnej miestnosti, kde si záujemcovia mohli zmerať vlastné vzorky. Z konferencie bol vydaný zborník a vybrané vedecké príspevky boli uverejnené v časopise Potravinárstvo (www.potravinarstvo.com). Už tradične sa konal spoločenský večer s podporou firiem a prezentáciou kvalitných slovenských výrobkov. Pri príležitosti 10. výročia vzniku KHBP, ako aj desaťročnice konferencie, boli ocenení 25 pracovníci zo spolupracujúcich univerzít, firiem a pravidelných sponzorov podujatia.

Prof. Ing. Jozef Golian, Dr., FBP

57-15-16bezpecnost-potravin