Biotechnológie a kvalita surovín a potravín

Friday, 17 February 2012 15:22 Adriana Kolesárová Poľnohospodár 11-12/56
Print

56-11-12konferenciaFBP pod záštitou MPaRV SR, Pegionálneho úradu FAO pre Európu a Strednú Áziu a SAPV zorganizovala už po siedmykrát medzinárodnú vedeckú konferenciu. Konala sa 1. a 2. februára v kaštieli v Mojmírovciach.

Jej cieľom bolo prezentovať najnovšie poznatkov z oblasti kvality, bezpečnosti, hygieny surovín a potravín, rastlinných, živočíšnych a mikrobiálnych biotechnológií, genetických zdrojov, molekulárnych markérov hospodársky významných vlastností s perspektívami šľachtenia na kvalitu produkcie.

Zúčastnilo sa na nej 130 vedeckých pracovníkov zo Slovenska, Česka, Poľska, Slovinska, Talianska a Španielska. S úvodným slovom vystúpila prodekanka doc. RNDr. Dana Urminská, CSc., následne prorektorka prof. Dr. Ing. Elena Horská a dekan FBP prof. Ing. Ján Tomáš, CSc. Predchádzajúcich šesť ročníkov tradičnej medzinárodnej vedeckej konferencie Bezpečnosť a kvalita surovín a potravín prinieslo tematické rozšírenie jednotlivých sekcií a zároveň upriamilo pozornosti na oblasť biotechnológií. Tie sú v súčasnom období jedným z hlavných inovačných zdrojov pre oblasť ochrany ľudského zdravia, výživy ľudstva a ochrany životného prostredia, z čoho vyplynula aj zmena pôvodného názvu konferencie. Tematicky bola smerovaná do 4 rokovacích sekcií: Biotechnológie rastlinnej a živočíšnej produkcie, Kvalita surovín a potravín rastlinného pôvodu, Kvalita surovín a potravín živočíšneho pôvodu, Hygiena a bezpečnosť potravín. Predchádzali im plenárne prednášky doc. Milana Kováča a prof. Jána Šajbidora zo SR, doc. Ivany Márovej z ČR, prof. Ivana Krefta zo Slovinska a prof. Ángela A. Carbonell-Barrachina zo Španielska. Príspevky z konferencie boli publikované vo vedeckom časopise The Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. Všetkým, ktorí sa podieľali na organizovaní konferencie patrí veľká vďaka!

Doc. Ing. Adriana Kolesárová, PhD., FBP

 

56-11-12konferencia