Pohár vína s vedou a vzdelávaním

Friday, 14 December 2007 17:56 -red- Poľnohospodár 6-7/52
Print

V bratislavskom Pálfiho paláci sa 5. decembra uskutočnilo stretnutie Vladimíra Báleša, rektora STU v Bratislave a Mikuláša Látečku, rektora SPU, s veľvyslancami, producentmi hrozna a spracovateľmi vína, na ktorom predstavili zámer spolupráce univerzít s výrobným sektorom.

Medzinárodné vinohradnícke a vinárske fórum - Viniculture Slovensko 2008, plánované na 28. až 30. apríla 2008, má vytvoriť priestor na stretnutie výskumníkov a producentov z rôznych oblastí Európy, kde sa produkuje hrozno a vyrába víno. Na jeho príprave sa podieľa Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre spolu so Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave. SPU sa prostredníctvom svojich študijných programov orientuje na pestovateľské prostredie hrozna, starostlivosť oň, metódy spracovania a ošetrovania pôdy, mechanizáciu, výsadbu viniča, jeho výživu, ošetrovanie, závlahu, spracovanie hrozna, hodnotenie hrozna a vína z hľadiska ich využitia vo výžive ľudí a ich vplyv na zdravotný stav obyvateľstva. Partnerom SPU v tejto oblasti je Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU.

Na fóre bude možné prezentovať doterajšie výsledky výskumu a praxe v ôsmich tematických okruhoch:

1. Legislatíva vinohradníctva a vinárstva podmienkach EU

2. Ľudské zdroje a vzdelávanie v odbore vinohradníctva a vinárstva

3. Ekonomika, marketing a obchod vinohradníckych a vinárskych produktov
- Ekonomika a marketing vína v globálnom svete
- Tendencie medzinárodného obchodu hrozna a vína v EU
- Ekonomika pestovania hrozna
- Obalové materiály pre vína

4. Pestovateľské prostredie, technológie vo výrobe hrozna
- Historický prehľad pestovania viniča a výroby vína
- Agroklimatické podmienky pestovania viniča a ich vplyv na kvalitu hrozna (terroir): agroklimatické ukazovatele (energetické a vlahové) rajonizácie viniča a ich zmeny; fenológia viniča, produkčný potenciál a kvalita hrozna v meniacich sa podmienkach klímy
- Technológie obrábania pôdy a sústava strojov pre zabezpečenie pracovných operácií vo viniciach
- Spôsoby zberu hrozna
- Komplexné využitie vedľajších produktov z vinohradníckej a vinárskej produkcie
- Integrovaná produkcia viniča, systém a jeho dotačná podpora
- Ošetrovanie viniča (rez, zelené práce, zber hrozna, ochrana protimrazová, ochrana proti rizikovým faktorom)

5. Projektovanie a revitalizácia vinohradov.
- Pôdny fond a jeho členenie
- Nové výsadby vinohradov, pozemkové úpravy a riešenie súvisiacich problémov. Komasácia, ťažiskové body, prezentácia skúseností, porovnanie podmienok so situáciou v EÚ

6. Enológia
- Mikrobiológia a biochémia vína
- Technológia výroby vína
- Hodnotenie kvality vína, markery pre hodnotenie vín
- Technológie výroby upravovaných vín

7. Víno a jeho vplyv na zdravie ľudí
- Ochranné a zdraviu prospešné látky vo víne (antioxidanty, stopové prvky) a ich vplyv na zdravie ľudí,
- Someliérstvo a kultúra konzumácie vína,
- Zdravotná prospešnosť odalkoholizovaných, nízkoalkoholických a bezalkoholických nápojov z hrozna pre ľudský organizmus, ich úloha v pitnom režime a postavenie v gastronómii.

8. Novošľachtenie viniča s cieľom zlepšenia a skvalitnenia produkcie
- Genofond viniča
- Systém uznávania nových odrôd, klonov, štátne odrodové skúšky, predstavenie perspektívnych novošľachtencov
- Šľachtenie viniča so zameraním na zvýšenie obsahu antioxidantov v hrozne a víne.