Cieľom bolo stanoviť obsah významných antioxidantov a antiradikálovú aktivitu i antioxidačnú kapacitu vo vybraných druhoch drobného ovocia, ako aj obsah organických kyselín v liečivých a koreninových rastlinách, získaných zberom z prírodných zdrojov a z kultúrnych agroekologických podmienok.
„Význam ovocia a zeleniny ako zložiek zdravej stravy je úplne zrejmý. Z priaznivých účinkov na zdravie sú známe rôzne antioxidanty, medzi ktoré patrí vitamín C a E, karotenoidy, selén, foláty a fenolové zložky vrátane flavonoidov. Liečivé, aromatické a koreninové rastliny sú tiež zdrojom viacerých účinných obsahových látok, napr. flavonoidov, fenolov, glykozidov, farbív, ktoré sa podieľajú na oxidoredukčných procesoch v ľudskom organizme. Antioxidanty obsiahnuté v rastlinách sú možným vysvetlením redukcie výskytu chronických ochorení vrátane kardiovaskulárnych a nádorových ochorení,“ píšu autori monografie. Tiež vysvetľujú, že antioxidanty majú uplatnenie aj v potravinárskom priemysle. Predlžujú trvanlivosť potravín tak, že ich chránia pred znehodnotením spôsobeným oxidáciou, ktorej prejavom je žltnutie prítomných tukov a ďalších ľahko sa oxidujúcich zložiek potravín (napr. vonných látok).
Publikácia pozostáva z ôsmich kapitol. Úvodná sa zaoberá súčasným stavom riešenej problematiky, charakteristikou a klasifikáciou antioxidantov, metódami stanovenia antioxidačnej aktivity biologických vzoriek, ďalšie vyhodnocujú biologický materiál, výsledky vybraných kvalitatívnych ukazovateľov drobného ovocia a obsahu organických kyselín vo vybraných liečivých a aromatických rastlinách. Predposledná kapitola zhŕňa obsah v anglickom jazyku, v záverečnej je uvedený bohatý zoznam použitej literatúry, až 233 zdrojov, z ktorých autori čerpali zaujímavé informácie. Publikácia je vhodne doplnená obrázkami, tabuľkami, grafmi a farebnými fotografiami.
–rch-