Zabezpečiť pravidelný prístup k potravinám

Friday, 26 October 2007 00:32 Renáta Chosraviová Poľnohospodár 3/52
Print

Medzinárodná verejnosť si každoročne 16. októbra pripomína Svetový deň potravín. Témou tohtoročného bolo právo na potraviny. "Snaha zabezpečiť, aby každé dieťa, muž a žena mali prístup k adekvátnym potravinám pravidelne a stále nie je iba morálnym imperatívom a investíciou s vysokou ekonomickou návratnosťou, ale taktiež má význam aj pre dodržiavania ľudských práv," odkázal všetkým národom J. Diouf, generálny riaditeľ FAO.

Na podujatí, ktoré zorganizovalo MP SR, Výbor pre spoluprácu SR s FAO a Agroinštitút Nitra, sa stretli zástupcovia vládnych a mimovládnych organizácií, výskumných ústavov a vedeckých inštitúcií. Odborný program fóra sa niesol v znamení kvality a bezpečnosti potravín, genetických zdrojov a práva na potraviny, ako aj zdôraznenia úlohy vzdelávania, nástroja zvyšovania kvality života na vidieku.

Podujatie vyvrcholilo slávnostným vyhodnotením 3. ročníka Dní ekologického poľnohospodárstva na Slovensku a odovzdaním ocenenia Biopotravina roka 2007, ako aj vyhodnotením súťažných prác žiakov stredných škôl cukrárskych a pekárskych odborov na tému Kvalitný pekársky a cukrársky výrobok.

-rch-