Strukoviny v Diazáhradke

Friday, 24 September 2004 21:17 František Horvát Poľnohospodár 1/49
Print
Strukoviny, ako významná súčasť zdravej stravy sú výhodnou potravinou pri prevencii a podpornej liečbe cukrovky - diabetes mellitus. Na konzumáciu sa využívajú suché semená, nezrelé semená i struky v rôznych kuchynských úpravách. Na 31. medzinárodnom veľtrhu Agrokomplex 2004 opäť oslovila laickú i odbornú verejnosť expozícia Diazáhradky, v ktorej si tento rok návštevníci mohli pozrieť živé rastliny strukovín, napríklad sóju obyčajnú, hrach siaty, fazuľu záhradnú, šošovicu jedlú, bôb obyčajný, cícer baraní, hrachor siaty. Diazahrádka vznikla v spolupráci s organizáciou Agrokomplex-Výstavníctvo, osvedčili sa nám aj dobré kontakty so Zväzom diabetikov Slovenska a časopisom Diabetik. Viac o význame strukovín v strave nájdete v poslednom čísle tohto dvojmesačníka.
Ing. FRANTIŠEK HORVÁT,
Katedra rastlinnej výroby