RECENZIA: Mykológia

Friday, 20 March 2020 12:02 Renáta Chosraviová Poľnohospodár 7/64
Print

recenzia mykologiaVysokoškolská ucebnica s uvedeným názvom, autoriek - prof. Ing. Dany Tančinovej, PhD., a Ing. Zuzany Maškovej, PhD., vyšla vo Vydavateľstve SPU v Nitre minulý rok.

Jej cieľom je priniesť najnovšie poznatky z oblasti systematiky, morfológie, ako i významu mikroskopických húb. Ako autorky píšu, huby sprevádzajú ľudstvo od jeho prvopočiatkov. „Bez toho, aby človek tušil ich prítomnosť, ovplyvňujú jeho bytie či nebytie. Mikroskopické huby sa podieľajú na znehodnocovaní surovín na výrobu potravín, ako i samotných potravín. Spôsobujú ochorenia živočíchov vrátane človeka. Na druhej strane sú mikroskopické huby cielene využívané pri výrobe pekárskych výrobkov, piva, vína, mliečnych a mäsových výrobkov, organických kyselín, enzýmov, vitamínov, antibiotík, atď. Huby sa podieľajú na rozklade organických látok, ktoré sa dostávajú do pôdy, vody a svojou enzymatickou činnostou ich vracajú do kolobehu látok. Od objavenia toxických metabolitov mikroskopických húb - mykotoxínov a ďalších biologicky aktívnych látok záujem o túto skupinu mikroorganizmov stále vzrastá. Na každom substráte sa nachádza viac-menej špecifická mykocenóza.“

Vyše 180-stranová učebnica je rozdelená do 13 kapitol, je vhodne doplnená obrázkami a tabuľkami.

rch