Thajskí študenti sa oboznámili s výrobou piva, slovenskí s pestovaním ryže

Thursday, 16 November 2017 21:20 EI, MK Poľnohospodár 3/62
Print

thajsko4Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre už po tretí rok organizovala v júni praktickú letnú školu pre študentov z Kasetsart univerzity v Bangkoku. Na tohtoročnej sa zúčastnilo sedem študentov z Thajska so svojím pedagógom.

Účastníci LŠ navštívili laboratóriá FBP a Výskumného centra AgroBioTech, kde prebiehala praktická LŠ v laboratóriu tukov a biologicky aktívnych látok, laboratóriu aplikovanej bakteriológie, v cereálnom laboratóriu, v laboratóriu nápojov a v univerzitnom pivovare. Počas mesačného pobytu na FBP sa thajským študentom venovali pedagógovia z Katedry spracovania a skladovania rastlinných produktov - Ing. Eva Ivanišová, PhD., Ing. Marián Tokár, PhD., RNDr. Attila Kántor, PhD., Ing. Štefan Dráb, PhD., a z Katedry mikrobiológie prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD. Študenti sa oboznámili s postupmi výroby vína a jeho senzorickým hodnotením, výrobou piva, využitím biologicky aktívnych látok v potravinách, výrobou pečiva v cereálnom laboratóriu a mikrobiologickými analýzami potravín. Navštívili aj potravinárske podniky na Slovensku - vinárske závody v Dvoroch nad Žitavou, MOVINO vo Veľkom Krtíši, firmu na výrobu slaných tyčiniek a cukroviniek ADANO vo Veľkom Krtíši a v Modrom Kameni, Gazdovský dvor v Branove, Emilove sady, pivovar Steiger a triediareň vajec vo Veľkom Krtíši. Sprevádzali ich slovenskí študenti, ktorí o mesiac neskôr, v júli, absolvovali LŠ v Thajsku. Dvojtýždňovú LŠ Thajsko - Slovensko v Bangkoku absolvovalo deväť študentov FBP so svojím pedagógom. V rámci pobytu študenti absolvovali zaujímavú výučbu, kde sa naučili a prakticky si aj vyskúšali vyrábať tradičné fermentované výrobky (mäsové, nápoje, ryžu), thajské cestoviny, dezerty a mäsové konzervy. Tieto produkty následne aj hodnotili po fyzikálnej, chemickej a senzorickej stránke. Veľkým prínosom bola návšteva Katedry ryže, kde si študenti vyskúšali prípravu sadeníc ryže a následne sadenie na ryžovom políčku. V rámci pobytu absolvovali aj exkurziu do firmy AJINOMOTO, ktorá vyrába široký sortiment dochucovadiel a plechovkových nápojov a podniku MAMA, ktorý vyrába instantné rezance a vreckové polievky. Počas LŠ sa študenti zúčastnili aj na medzinárodnom sympóziu Aplikácia technológií v ekologickom inžinierstve pre udržateľnosť prírodných zdrojov, v rámci ktorého vystúpila Ing. Eva Ivanišová, PhD., s prednáškou Biologická aktivita vín, hroznových olejov a možnosti využitia vedľajších produktov z výroby vína v rôznych druhoch priemyslu. Súčasťou sympózia bola aj exkurzia krabej farmy Kung Krabean Bay Roayl Development. LŠ v Bangkoku bola pre študentov FBP veľkým prínosom nielen po stránke odbornej, ale aj kultúrnej, keďže sa mohli oboznámiť so životom v tejto krajine, navštíviť historické miesta, ochutnať širokú škálu thajských jedál a nových druhov ovocia.

EI, MK 

 

thajsko1

thajsko2

thajsko3

thajsko4

V rámci Letnej školy na thajskej Kasetsart univerzite v Bangkoku si naši študenti prakticky vyskúšali
sadenie ryže

Foto: EI