Kroky SPU smerujúce do európskych konzorcií FOODforce a FNH-ri

Friday, 17 March 2017 09:25 Eleonóra Marišová Poľnohospodár 7/61
Print

foodforce2Rektor SPU Dr.h.c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD., začiatkom roka 2016 inicioval zapojenie sa SPU v Nitre do formujúcich sa Knowledge and Innovation Communities (Znalostné a inovačné komunity, KICs).

KICs je autonómnym partnerstvom vedúcich vzdelávacích inštitúcií, výskumných organizácií, spoločností a iných aktérov, ktorého cieľom je reagovať na spoločenské výzvy tvorbou konkrétnych produktov, služieb a procesov a podporou podnikateľského myslenia. KICs sa zakladá v rámci Európskeho technologického a inovačného inštitútu (European Institute of Innovation and Technology - EIT), ktorý v začiatkoch poskytuje KICom finančnú podporu. V súčasnosti sa formuje viacero konzorcií, na stretnutiach ktorých sa SPU zúčastňuje ako člen európskej siete FOODforce a uchádza sa aj o členstvo vo Výskumnej infraštruktúre v oblasti potravín, výživy a zdravia Food, Nutrition and Health Research Infrasturcture (FNH-RI). Začiatkom marca (2.3.) sa v Bruseli konalo rokovanie zástupcov členských štátov európskej siete FOODforce, ktorá spája viac ako 30 popredných európskych univerzít a výskumných organizácií pokrývajúcich oblasť výroby, spracovania potravín spojených s výživou a zdravím ľudskej populácie. Za SPU sa na ňom zúčastnila prof. JUDr. Eleonóra Marišová, PhD., prorektorka v oblasti rozvoja univerzity so zameraním na strategické projekty a doc. Ing. Adriana Kolesárová, PhD., prodekanka FBP pre vedu a výskum. Na rokovaní sa stretli partneri a kandidáti konzorcií FOODforce a FNH-RI. Prezentovaná bola vízia Európskeho inovačného a technologického inštitútu – EIT s cieľom zvýšiť spoluprácu a integráciu v rámci znalostného trojuholníka „knowledge triangle“ biznis, vzdelávanie a výskum. Ambíciou EIT je rast produktivity a efektívnosti potravinárskeho odvetvia prostredníctvom potravinového systému, ktorý je zameraný na spotrebiteľa a postavený na dôvere.

V rámci prezentácie boli predstavení partneri EIT za biznis, vzdelávacie inštitúcie, výskumné organizácie, verejnú správu a mimovládne organizácie so zameraním na oblasť potravín. Vstup SPU v Nitre do európskych štruktúr podporilo MŠVVaŠ SR vydaním Akceptačného listu pre Národnú platformu AgroBioFood Nitra, ktorým akceptuje túto platformu ako odborného partnera pre výskum a vývoj v oblasti potravín a biotechnológií a zároveň ako oficiálneho reprezentanta SR vo vzťahu k európskym a medzinárodným iniciatívam a programom.

Prof. JUDr. Eleonóra Marišová, PhD. 

 

foodforce1

foodforce2