Výživné zrná pre trvalo udržateľnú budúcnosť

Friday, 20 January 2017 16:30 IOBBB Poľnohospodár 5/61
Print

NPPC s SPU v Nitre, Ekotrendom a Nadáciou Tesco organizovali 6. decembra 2016 v KC SPU v Nitre 3. konferenciu Inovácie a podpora farmárov a drobných výrobcov potravín.

Zúčastnilo sa na nej 121 malých, mladých a rodinných farmárov. V prvej časti programu prezentovali zástupcovia MPRV SR a PPA možnosti a problémy poskytovania finančných dotácií pre mladých, malých a rodinných farmárov. Ako na podujatí uviedla ministerka pôdohospodárstva G. Matečná, na Slovensku dosahuje predaj z dvora na predaji potravín asi 2 %, v Rakúsku je to 5 %. MPRV SR chce tento podiel na Slovensku zvýšiť. V druhej časti bola prezentovaná problematika o význame strukovín vo výžive a zabezpečovaní potravinovej bezpečnosti našej civilizácie, ako aj v pôsobnosti Slovenska. Ďalšie tri prednášky boli orientované na aplikáciu inovácií v činnosti mladých, malých a rodinných farmárov. Za SPU v Nitre vystúpil doc. Ing. Ján Brindza, CSc., s prednáškou Využitie genetického potenciálu druhov rastlín ako inovačného prvku v sociálno-ekonomickom rozvoji vidieka. V ostatných vystúpeniach prezentovali priamo zástupcovia farmárskej komunity svoje výrobné a inovačné programy. Konferencia bola obohatená o prezentáciu výrobkov farmárov a výstavku semien z významných druhov strukovín.

IOBBB