Projekt TEMPUS s Tadžikistanom účinne pomáha. Zameraný je na bezpečnosť a kvalitu potravín

Friday, 01 July 2016 13:53 Miroslava Kačániová Polnohospodar 19-20/60
Print

lotysskoVzdelávanie a výskum v oblasti kontroly bezpečnosti a kvality potravín v existujúcich i perspektívnych študijných programoch, vytvorenie magisterského ŠP zameraného na bezpečnosť, kvalitu a štúdium potravín na Tadžickej poľnohospodárskej univerzite v Dušanbe, je hlavným cieľom projektu Tempus 544529-TEMPUS- 1-2013-1-LV-TEMPUS-JPCR: Modernizácia vysokoškolského vzdelávania v oblasti bezpečnosti a kvality potravín v Tadžikistane.

V rámci neho sa od 14. do 20. mája konalo stretnutie partnerov - zástupcov šiestich univerzít - Poľnohospodárskej univerzity (PU) v Jelgave, Lotyšsko, Litovskej univerzity zdravotných vied (LPU), Tadžickej poľnohospodárskej univerzity (TPU), Technologickej univerzity, Avicenna lekárskej univerzity v Tadžikistane a SPU v Nitre, ktorú zastupovala prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD., koordinátorka projektu, doc. Ing. Helena Frančáková, Ing. Eva Ivanišová, PhD., Ing. Anton Kováčik, PhD., Ing. Lukáš Hleba, PhD., a PhDr. Renáta Chosraviová, tlačová hovorkyňa SPU. Zástupcovia tadžických univerzít neboli na stretnutí v Lotyšsku, ale komunikácia s nimi prebiehala prostredníctvom videorozhovoru.

Prezentáciu oficiálnej časti projektu Tempus viedla manažérka a koordinátorka Irina Kulitane z PU v Lotyšsku, Anda Valdovska a Margarita Terentjeva z LPU. Ako informovala I. Kulitane, projekt vstupuje do poslednej fázy. V tomto akademickom roku (AR) prebehla výučba v prvom roku štúdia pričom študenti absolvovali predmety v Tadžikistane, Lotyšsku, Litve a na SPU v Nitre. Hlavným cieľom pracovných stretnutí bola koordinácia a zhodnotenie systematizácie realizačných krokov orientovaných na absolvované a pripravované aktivity. Partneri z európskych krajín informovali o priebehu výučby v prvom roku štúdia tadžických študentov a kriticky hodnotili absolvovanie jednotlivých predmetov, stupeň vedomostí študentov a zvládnutie anglického jazyka počas štúdia.

V ďalších dňoch partneri konzultovali prípravu štúdia a výučby pre nasledujúci AR, ktorý začne v septembri 2016. Prvými vyučujúcimi budú učitelia SPU, ktorí budú vyučovať potravinárske biotechnológie. V ďalších dňoch európski partneri hovorili o budúcej spolupráci v rámci vzdelávacej a výskumnej činnosti. Zástupcovia SPU navštívili novovybudované centrum technológie potravín. Na záver sa partneri dohodli na termíne posledného spoločného stretnutia v Tadžikistane, na ktorom sa zhodnotí celkový priebeh projektu Tempus. Naplánované je na október tohto roka.

MK, rch 

lotyssko

Z rokovania o projekte Tempus na Poľnohospodárskej univerzite v Jelgave, Lotyšsko

Foto: rch