O bezpečnosti potravín teoreticky i prakticky

Friday, 15 April 2016 13:46 Renáta Chosraviová Polnohospodar 15-16/60
Print

tadzicki1Na SPU v Nitre absolvovalo od 15. marca do 1. apríla výučbu 15 študentov z Tadžickej poľnohospodárskej univerzity, Technologickej univerzity a Avicenna lekárskej univerzity v Tadžikistane.

Výučba prebiehala v rámci novospracovaného magisterského programu kvalita a bezpečnosť potravín v rámci TEMPUS projektu Modernizácie vysokoškolského vzdelania v oblasti kvality a bezpečnosti potravín v Tadžikistane. Do projektu je okrem tadžických univerzít a SPU v Nitre zapojená aj Lotyšská poľnohospodárska univerzita v Jelgave a Litovská univerzita zdravotných vied. SPU realizuje projektovú spoluprácu prostredníctvom Fakulty biotechnológie a potravinárstva a zastrešuje ju prodekanka pre zahraničné vzťahy prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD. Študenti z rôznych kútov Tadžikistanu, ktorých sprevádzali pedagógovia – Shuhratjon Nazarov a Soleh Sharipov, absolvovali prednášky v rámci predmetu environmentálna hygiena, ktorý vyučovala Ing. Simona Kunová, PhD., a akademické písanie, pod taktovkou prof. Miroslavy Kačániovej. Oba predmety úspešne ukončili skúškou a za absolvovanie výučby si prebrali aj certifikát dekana FBP.

Veľkým prínosom pre študentov bola návšteva Výskumného centra AgroBioTech, kde ich sprevádzala Mgr. Eva Tušimová, PhD., o jednotlivých laboratóriách ich informoval Ing. Marián Tokár, PhD., Ing. Eva Ivanišová, PhD., a Ing. Štefan Dráb, PhD. V Slovenskej poľnohospodárskej knižnici ich Ing. Mária Bumbalová oboznámila so službami, ktoré SlPK poskytuje, ako aj s možnosťami vyhľadávania v databázach. Lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť V zmysle tejto všeobecne platnej myšlienky tadžickí študenti absolvovali exkurzie do vybraných podnikov.

V Dvoroch nad Žitavou 19. marca navštívili VVD - Vinohradnícko vinárske družstvo, podnik s dlhoročnou tradíciou a rokmi budovaným menom. Predseda družstva Ing. Jozef Tóth ich oboznámil s výrobou, ktorá je zameraná hlavne na kvalitné odrodové vína a odrodové vína s prívlastkom. Študenti sa zaujímali najmä o technológiu spracovania hrozna a výrobu delikátneho vína. Nadchli sa Cestou na Viničný vrch, ktorá je z jednej strany lemovaná ovocným sadom a z druhej bohatou výsadbou viniča - 145 hektárov rodiacich vinohradov, tiež zrekonštruovanou vínnou pivnicou, v ktorej každý rok dozrievajú nové vína, zaujímali sa o históriu, súčasnosť, ale aj budúcnosť pivničného hospodárstva. Ďalšou zastávkou bol Gazdovský dvor v Branove, ktorý je súčasťou Združenia agropodnikateľov, družstvo, Dvory nad Žitavou, ktoré každoročne investuje do najmodernejšej techniky a technológií, vďaka čomu dosahuje nielen vysokú produktivitu práce, ale aj nadpriemerné produkčno-kvalitatívne parametre v odvetviach prvovýroby. Študenti sa oboznámili s výrobnou činnosťou gazdovského dvora, ktorú tvorí najmä živočíšna výroba - chov oviec mliekového typu, kôz, zajacov, hydiny a koní. Zároveň mali možnosť ochutnať výrobky z dielne družstva.

Ďalšiu exkurziu absolvovali 23. marca do jedného z najstarších pivovarov na Slovensku – Pivovaru Steiger vo Vyhniach (na snímke), kde sa podrobne zaujímali o výrobu piva od výberu jednotlivých surovín až po konečný predaj tohto zlatého moku. Tiež si so záujmom vypočuli históriu pivovaru a starú banskú legendu. Na záver mohli zhodnotiť chuť produktu a ochutnať kvalitné slovenské nealkoholické pivo.

Renáta Chosraviová

 

Viac informácií o projekte nájdete na: www.mctempus.lluestudijas.lv

tadzicki2

Tadžickí študenti na exkurzii   do jedného z najstarších pivovarov na Slovensku – Pivovaru Steiger vo Vyhniach

tadzicki1

Študenti Tadžickej poľnohospodárskej univerzity, Technologickej univerzity a Avicenna lekárskej univerzity v Tadžikistane