Klobásky prevoňali „Bernolák“. Zvíťazil tím Excalibur

Friday, 18 March 2016 15:28 Renáta Chosraviová Polnohospodar 13-14/60
Print

klobasy1Na chodbe ŠD A. Bernoláka sa 2. marca šírila vôňa klobás. Pričinili sa o to súťažné tímy v rámci odborno-zábavného podujatia s názvom Klobásovica, ktoré organizovali študenti z Akademického senátu SPU.Organizačný tím úspešne nadviazal na dlhoročnú tradíciu festivalu krajových klobás, ktorú založila FBP.

Jeho princípom je pripraviť klobásky podľa vlastnej originálnej receptúry. Skvelú atmosféru v kruhu študentov si vychutnal aj rektor SPU prof. Peter Bielik, dekan FBP prof. Ján Tomáš a predsedníčka AS SPU doc. Danka Moravčíková. O prvenstvo na Klobásovici, spojenej s ochutnávkou klobás, bojovalo deväť tímov s originálnymi názvami, medzi nimi aj tím Naj poľno študent/študentka či zahraniční študenti zo Srbska. Hodnotiaca komisia pod vedením prorektorky prof. Zdenky Gálovej udelila víťazné miesto tímu Excalibur z TF. Ako porota konštatovala, všetky vzorky, ktoré degustovali, boli výborné, o celkovom poradí rozhodla aj vôňa, konzistencia či súdržnosť. Víťazi nám prezradili, že pri výrobe klobások siahli po recepte starej mamy Jakuba Strmeňa, jedného z členov družstva. Ďalší členovia tímu - Pavol Rajnič a Tomáš Ševčík podotkli, že základom receptu na víťaznú klobásu bolo veľa cesnaku, dobrá domáca paprika a to, že ju robili s láskou, nie z povinnosti. Druhé miesto získal tím študentiek FAPZ Klobásová veselica. Na našu otázku: „Prečo vaše klobásy chutili porote?“, odpovedali bez váhania: „Lebo sme zvýšili ich výživovú hodnotu, študujeme totiž program výživa ľudí. Pridali sme do nich tajnú ingredienciu, a tou bol tvrdý syr.“ Osvedčilo sa! Na treťom mieste bol tím študentiek z FBP s názvom Rigor mortis, ktoré prezradili, že študujú program bezpečnosť a kontrola potravín a ich heslom bolo: hlavne bezpečne! Cenu za najlepšiu prezentáciu si odniesli Vychodňarsky parobci, Cenu diváka získal Erasmus tím. „Podujatím sme chceli nadviazať na úspešné ročníky a ukázať, že študenti našej univerzity majú vzťah k poľnohospodárstvu. Klobásky pripravovali z ošípanej, ktorú podaroval VPP Kolíňany, základné koreniny darovala firma Mäspoma. Ďakujeme aj ďalším sponzorom, ktorí nás podporili – HSH, Združeniu mladých farmárov na Slovensku - ASYF, Vydavateľstvu Slovenský CHOV, SPU a fakultám, “ povedala za organizátorov Kristína Candráková z FAPZ. Dodala, že v naštartovanej tradícii organizovania tejto súťaže plánujú pokračovať.

Renáta Chosraviová

klobasy2

Cenu za najlepšiu prezentáciu si odniesol tím Vychodňarsky parobci

Foto: rch

klobasy1

Víťazný tím Excalibur

Foto: za