O zameraní vedy a výskumu na SPU

Monday, 01 July 2013 12:36 Marián Brestič Poľnohospodár 19-20/57
Print

19-20veda1Prírodné zdroje Zeme a prostredie vytvorené človekom sú vystavené obrovskému tlaku v dôsledku rastu populácie, urbanizácie, neustáleho rastu v sektore poľnohospodárstva, dopravy a energetiky, ako aj v dôsledku premenlivého počasia a otepľovania na miestnej, regionálnej a globálnej úrovni. Preto vo vedeckovýskumnej činnosti hľadajú základné pracoviská – katedry a laboratóriá na SPU nový, udržateľný vzťah k životnému prostrediu a potrebám rastu životnej úrovne SR.

Pod značkou SPU sa skrýva exkluzívny priestor v SR pre výskum agrobiodiverzity, produkcie potravinových zdrojov, agropotravinárstva, technológie, kvality a bezpečnosti potravín, prepojenie agro-biovýskumu a biotechnológií, interakcií medzi biosférou, ekosystémami a ľudskou činnosťou, sociálnych a hospodárskych otázok spoločnosti, bioekonómiu.
Experimentálny výskum
Je zameraný na biologické procesy využiteľné v poľnohospodárstve, ktoré sa skúmajú na rôznych úrovniach, od molekulárnych, cez bunkovú až k živočíšnym a rastlinným populáciám v ich interakciách. Predmetom záujmu sú molekulárne mechanizmy a účinok génov regulujúcich rast a diferenciáciu rastlinných a živočíšnych materiálov, genetické technológie, fotosyntézy a primárnych procesov tvorby biomasy, modelovanie rastovo-produkčného procesu poľných plodín, výskum vodných pomerov rastlín a ekosystémov, štúdium negatívneho antropogénneho vplyvu na biodiverzitu prirodzených ekosystémov, komplexná výživa hlavných poľných plodín so zreteľom na optimalizáciu dávok živín, výživu ľudí, ochranu ohrozených druhov flóry a fauny, vplyv fytochemikálií na vlastnosti poľnohospodárskych produktov, ako aj bioindikácia kvality pôd, testovanie biostimulátorov na transformáciu rastlinných zvyškov v pôdach, metódy hodnotenia a projektovania systémov trvalo udržateľnej rastlinnej produkcie, mapovanie a využitie molekulárnych markérov v šľachtení, regulácia optimálneho využitia genofondu hospodárskych zvierat a rastlín a vzťahy medzi vlastnosťami živočíšnych a rastlinných surovín a kvalitou potravín.
Zameranie projektov
Riešené sú projekty globálneho zamerania, ktoré rešpektujú potreby medzinárodných dohovorov a prenášajú ich do národných programov v oblasti agrobiológie, potravinových zdrojov, udržateľného poľnohospodárstva, ekologizácie poľnohospodárskej výroby, genetiky a šľachtenia hospodárskych zvierat, rastlinnej výroby, ochrany pôdneho fondu, ekonomiky a riadení podnikov, aplikovanej informatiky, biotechnológie, potravinárskej technológie, konzervovania a skladovania poľnohospodárskych produktov, strojárenskej výroby poľnohospodárskych strojov a zariadení, údržby a opravy poľnohospodárskych strojov a zariadení, elektronizácie a automatizácie poľnohospodárskej techniky, prevádzky energetických zariadení poľnohospodárskej výroby, rozvoja vidieka a regiónov, predchádzania krízových situácií podnikov a odstraňovania ich následkov, záhradníctva, záhradnej architektúry, plánovania a rozvoja krajiny, ochrany vôd a vodných tokov, tvorby vodných zdrojov a zvyšovania retencie vody v poľnohospodárskej krajine, krajinnej architektúry, medzinárodného obchodu s poľnohospodárskymi komoditami, marketingu, atď. Rozsah vedeckovýskumných aktivít svedčí o flexibilite a adaptabilite SPU na nové smery. Na SPU sa rieši 17 medzinárodných projektov. Okrem multilaterálnych projektov 7RP a COST významný internacionálny vedecký priestor tvoria bilaterálne vedecké projekty s partnermi v Českej republike, Poľsku, Maďarsku, Bulharsku, Francúzsku, Rusku, Číne, Taliansku a pod. Na SPU sa budujú tri centrá excelencie: Centrum ochrany a využívania agrobiodiverzity, Centrum pre integrovaný manažment povodí v meniacich sa podmienkach prostredia a Centrum pre bielo-zelenú biotechnológiu. Na podporu aplikovaného výskumu, posilnenie interdisciplinarity a transferu poznatkov do praxe sa na univerzite buduje komplexné inovačné regionálne a kompetenčné výskumné centrum AgroBio Tech. Vedeckovýskumná činnosť na SPU v Nitre prispieva k novému poznaniu, tiež je pozadím pre vzdelávanie na všetkých troch stupňoch štúdia, predovšetkým pre doktorandské štúdium.

Prof. Ing. Marián Brestič, CSc.,
prorektor pre vedu a výskum

 

19-20veda1