Prví absolventi kurzu sladovníctvo a pivovarníctvo

Friday, 19 April 2013 20:40 Renáta Chosraviová Poľnohospodár 15-16/57
Print

57-15-16pivovarnictvoFakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre si v rámci celoživotného vzdelávania a na požiadanie praxe – Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska, dala akreditovať kurz sladovníctvo a pivovarníctvo.


V dňoch 21 a 22. marca ho úspešne ukončilo 38 absolventov, ktorí majú záujem o rekvalifikáciu či podnikanie v tejto oblasti. Certifikát o absolvovaní šesťtýždňového kurzu si prevzali z rúk dekana FBP prof. Jána Tomáša. Na odovzdávaní sa zúčastnila doc. Helena Frančáková, garantka špecializovaného kurzu a prodekanka FBP, Ing. Ladislav Kovács, zakladateľ pivovaru Kaltenecker a zástupca Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska a Ing. Žigmund Tóth z Katedry skladovania a spracovania rastlinných produktov FBP. Ako nás informovala doc. H. Frančáková, absolventi sa počas štúdia dozvedeli o požiadavkách na základné suroviny používané v sladovníctve a pivovarníctve, získali informácie o vlastnej technológii výroby piva, sanitácii a mikrobiológii. „Pre záujemcov, ktorí si chcú otvoriť živnosť v oblasti sladovníctva a pivovarníctva pripravuje FBP v septembri 2013 špecializovaný nadstavbový kurz v rozsahu 40 hodín. Jeho absolventi na základe absolvovania praxe získajú osvedčenie zo Slovenskej živnostenskej komory,“ uviedla prodekanka. Zároveň podotkla, že na Slovensku sa začínajú rozmáhať malé pivovary, v súčasnosti ich je 26 a každoročne pribúdajú ďalšie dva–tri. Takže spolupráca FBP s praxou v tejto oblasti je veľmi dôležitá.
„Na fakulte učíme tiež predmet sladovníctvo a pivovarníctvo a univerzita má aj vlastný minipivovar, kde možno variť pivo. Takže kurz bol a aj v budúcnosti bude prepojený s praktickou činnosťou,“ povedala doc. Frančáková. Jeden z prvých úspešných absolventov je aj Jozef Sládok z Detvy. Pracuje ako vedúci prepravy a už desať rokov sa vo voľnom čase spolu s priateľmi venuje výrobe piva. „Pivo vyrábame pre vlastnú spotrebu. Máme aj technologické zariadenie a využívame klasické technológie. Zameriavame sa aj na výrobu piva s prídavkami – bylinkami, čokoládou a podobne. Kurz mi dal mnoho nových vedomostí, ale vnímam ho ako prvý krok. Nevylučujem, že v budúcnosti si otvorím vlastný malý pivovar, preto plánujem prihlásiť sa aj na ďalšie štúdium,“ povedal J. Sládok.

 

Renáta Chosraviová

FOTOGALÉRIA