Na SPU vyšla prvá učebnica zameraná na hodnotenie kvality živočíšnych produktov

Friday, 19 April 2013 20:12 Renáta Chosraviová Poľnohospodár 15-16/57
Print

57-15-16krst1Za prítomnosti vedenia FBP 22. marca v priestoroch ŠD A. Bernoláka uviedli do života novú vysokoškolskú učebnicu Hodnotenie surovín a potravín živočíšneho pôvodu. Jej autori, prof. Ing. Juraj Čuboň, CSc., doc. Ing. Peter Haščík, PhD., a doc. Ing. Miroslava Kačániová, PhD., ju určili najmä študentom bakalárskeho štúdia (predmet hodnotenie surovín a potravín živočíšneho pôvodu a tovaroznalectvo), ale aj verejnosti, ktorú daná problematika zaujíma.

Kniha je rozdelená do 25 kapitol, zameraných na hodnotenie kvality živočíšnych produktov, najmä tých, ktoré majú rovnakú legislatívu v celej Európskej únii (jatočný hovädzí dobytok, jatočné ošípané, jatočné ovce). Čiastočne je venovaná aj problematike jatočnej hydiny, ktorá však nemá zhodnú legislatívu v celej EÚ. Tiež rieši problematiku králikov, koní, rýb a zveriny. Veľká časť učebnice sa zaoberá hodnotením kvality mäsa, vedľajších jatočných produktov, konzumných vajec, včelích produktov, okrajovo aj koží a vlny pri nákupe a peria, ako aj hodnotením kvality najmä kravského, ale aj ovčieho a kozieho surového mlieka. V rámci posledných komodít autori popisujú aj problematiku výroby a hodnotenia kvality hrudkového a skladovaného ovčieho a kozieho syra. Samostatnú kapitolu v učebnici tvorí problematika vplyvu mikroorganizmov na kvalitu živočíšnych produktov, v ktorej autori sumarizovali vplyv mikroorganizmov na kvalitu rôznych komodít a analyzovali prípadné riziká pri kontaminácii mikroorganizmami. Kniha má vyše 380 strán, je vhodne doplnená tabuľkami a obrázkami. Vyšla vo Vydavateľstve SPU. Pre študentov a záujemcov je k dispozícii v Predajni študijnej literatúry.

Renáta Chosraviová

 

 

57-15-16krst2

57-15-16krst1

Učebnicu uviedla do života Ing. Janka Sudzinová, PhD. Foto: za