Z workshopu medzinárodného doktorandského programu

Friday, 15 March 2013 10:41 Marcela Capcarová Poľnohospodár 13-14/57
Print

57-13-14bydgoszczUniversita degli Studi del Molise v Taliansku, Univerzita technológie a prírodných vied v Bydgoszczi v Poľsku a Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre spolupracujú na realizácii medzinárodného doktorandského programu (PhD.) pod názvom Welfare, biotechnológie a kvalita živočíšnej produkcie.

V rámci neho sa od 4. do 15. februára konal workshop Biotechnológie a kvalita živočíšnych produktov na Univerzite technológie a prírodných vied v Bydgoszczi, ktorého koordinátorom bol prof. Ing. Peter Chrenek, DrSc. Študentov z participujúcich univerzít privítal dekan univerzity v Bydgoszczi prof. Zenon Bernacki a koordinátor programu prof. Marek Bednarczyk. Na workshope sa zúčastnil aj generálny koordinátor programu z Univerzity degli Studi del Molise v Taliansku prof. Guiseppe Maiorano. Hlavnou témou prvého týždňa podujatia boli živočíšne biotechnológie. V rámci tejto problematiky mali študenti možnosť absolvovať odborné prednášky a praktické cvičenie týkajúce sa izolácie primordiálnych zárodočných buniek z krvi a gonád kurčiat, kryokonzervácie, vitrifikácie a rozmrazovania embryonálnych buniek, identifikácie nekrotických a apoptotických buniek, izolácie epiteliálnych buniek vajcovodov kurčiat, produkcie chimérických kurčiat, génových manipulácií a rekombinantných technológií.
Druhá časť workshopu bola zameraná na problematiku kvality živočíšnych produktov. Po absolvovaní odborných prednášok mali študenti možnosť zúčastniť sa na praktických cvičeniach, kde boli demonštrované mikrobiologické metódy zahŕňajúce prácu s baktériami mliečneho kvasenia, histologické techniky využívané pri štúdiu živočíšnych buniek a tkanív so zreteľom na hodnotenie kvality hydinového mäsa. Tiež absolvovali exkurziu v hydinárskom závode Drobex a v diagnostickom veterinárnom laboratóriu Vetdiagnostica pri Bydgoszczi.
Pre účastníkov workshopu bola zabezpečená študijná literatúra v podobe učebnice vydanej našou univerzitou - Biotechnology and Animal Food Quality: Part III. Biotechnology and Animal Food Quality. Na jej príprave sa podieľali vedeckovýskumní pracovníci CVŽV, pedagógovia SPU a oboch partnerských inštitúcií.


Doc. Ing. Marcela Capcarová, PhD., FBP

57-13-14bydgoszcz

Foto: archív autorky