Budúci týždeň končia fašiangy - čas zábav, plesov, hodovania a pitia. K fašiangovému obdobiu, ktoré trvá od Troch kráľov až do utorka pred Popolcovou stredou, kedysi neodmysliteľne patrili priadky, svadby, zakáľačky a maškary.
V domoch sa pieklo mäso a klobásy, varila sa huspenina, vyprážali šišky, fánky či pampúchy. Bohatý sortiment jedál a štedrosť mali zabezpečiť dobrý hospodársky rok a fašiangový sprievod s maskami poistiť úrodu, plodnosť hospodárskych zvierat i ľudí. Vyvrcholením boli posledné tri dni, po ktorých nasledoval 40-dňový pôst. Viete, čo náležalo k rozlúčke s fašiangami?
a) vynášanie Morenyb) čistenie studničiek
c) pochovávanie basy.
Vaše odpovede čakáme do 10. februára na adrese This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Na jedného výhercu čaká kniha.