VIZITKA: prof. Ing. Ján Tomáš, CSc.

Friday, 21 January 2011 10:51 -red- Poľnohospodár 8-9/55
Print

55-08-09tomasProf. Ing. Ján Tomáš, CSc., dekan FBP od 1. 2. 2011

Je pedagogickým pracovníkom na Katedre chémie Fakulty biotechnológie a potravinárstva. Gestoruje predmety organická chémia, prírodné organické zlúčeniny, cudzorodé látky v potravinách a je garantom študijného programu technológia potravín.

Narodil sa 1. 5. 1948 v Dlhom nad Cirochou. Štúdium na Agronomickej fakulte VŠP v Nitre ukončil v roku 1972. Vedeckú ašpirantúru ukončil v roku 1978. Za docenta sa habilitoval v roku 1986 na VŠP v odbore všeobecná rastlinná výroba. V roku 2006 bol vymenovaný za profesora v odbore spracovanie poľnohospodárskych produktov. V rokoch 1996 – 1999 vykonával funkciu prorektora a bol členom vedeckej rady SPU. Po zriadení FBP v rokoch 2003 – 2006 bol jej prodekanom a členom jej vedeckej rady. V roku 2006 – 2010 bol prorektorom SPU a členom vedeckej rady, kde pokračuje aj po schválení novej vedeckej rady. Na návrh dekana Fakulty prírodných vied UKF sa v roku 2006 stal členom jej vedeckej rady. Od roku 2003 je členom komisie KEGA Ministerstva školstva SR. V roku 2008 sa stal členom redakčnej rady vedeckého časopisu Agrochémia. Je garantom študijného programu na FBP SPU, členom spoločnej odborovej komisie v študijnom odbore Agrochémia a výživa rastlín.

Vo vedeckovýskumnej činnosti sa v minulosti orientoval na ekologické sústavy hospodárenia v oblasti Hornej Nitry a v súčasnosti sa zaoberá sledovaním obsahu cudzorodých látok vo vode, pôde a rastlinných produktoch používaných v potravinárskom priemysle. Zároveň riadil pracovné kolektívy so zameraním na riešenie projektov VEGA a KEGA. Bol spoluriešiteľom projektov APVV. Je spoluautorom štyroch knižných publikácií, 13 učebných textov a šiestich monografií. Celkový počet publikácií dosiahol 271, z toho 27 karentovaných.

Je ženatý a má päť detí. Ovláda aktívne ruský jazyk, pasívne anglický. K jeho obľúbeným činnostiam patrí turistika, práca v záhradke a čítanie krásnej literatúry.