Karty v rukách "odborníkov"

Friday, 28 November 2003 22:25 Martina Komorníková Poľnohospodár 6/48
Print
Viete akú chuť, vôňu a temperament majú karty? Počuli ste už o tom, že za určitých okolností môžu prechádzať z pevného do tekutého a plynného skupenstva? Hovorí vám niečo pojem myokart? (Pozor, nie myokard!) Záhadnú ríšu kariet, ich vývoj, históriu, rody, odrody, plemená, druhy, chemické zloženie, vlastnosti, skrátka celú oblasť vedeckého bádania, predstavil vo štvrtok v rámci študentských dní profesor kartológie Inc. Rastislav Janerla, DrKart. Na tejto, v histórii našej univerzity už druhej prednáške z kartológie, sa študenti dozvedeli napríklad aj to, že hlinené útvary podobné kartám si z pazúrikov vyrábali už pravekí ľudia a že prvé podrobné diela o kartách a ich používaní pochádzajú z pera významných gréckych a rímskych filozofov. Vášnivá diskusia, ktorá sa rozpútala po jej skončení, sa týkala najmä rozmnožovania kariet (tzv. skartáciou) a ich prípadného klonovania. Nudia vás prednášky z biológie, chémie, botaniky alebo genetiky? Zapíšte si v ďalšom semestri kartológiu! Pretože, ako sa vraví, lepšie je počuť, ako čítať. Takže, milí hráči: "Kartám zdar"!
MARTINA KOMORNÍKOVÁ,
5. FAPZ