Kvalita a bezpečnosť potravín

Friday, 19 February 2010 00:00 Renáta Chosraviová Poľnohospodár 11/54
Print

54-11-fbpFakulta biotechnológie a potravinárstva zorganizovala 3. a 4. februára v Kongresom centre SPU piatu medzinárodnú konferenciu, venovanú bezpečnosti a kvalite surovín a potravín. Zišli sa na nej odborníci z 10 krajín, pozvanie prijala aj regionálna zástupkyňa FAO Eleonora Dupouy z Kancelárie pre bezpečnosť potravín a ochranu spotrebiteľov a Vladimír Chovan, minister pôdohospodárstva SR.

Na podujatí rezonovala problematika, ktorá je koncentrovaná do vzájomne prepojených okruhov – funkčné potraviny, mikrobiológia, probiotiká, ťažké kovy, biodegradácia odpadov, technológia spracovania produktov a iné.

„Bezpečnosť a kvalita, nielen surovín a potravín, ale aj nášho každodenného života, by mala byť stálou súčasťou existencie, rozvoja a budúcnosti kultúry 21. storočia. Dnešná konferencia reflektuje princípy, poznanie a zásady riešenia týchto problémov. Orientácia na strategické funkcie udržateľnosti základných zložiek potravinového reťazca je organickou súčasťou vzdelávacieho a vedeckovýskumného pôsobenia našej fakulty. Primárne ide o stálosť systémov udržateľnosti a konkurencieschopnosti biologických zdrojov a využívanie biodiverzity či nových technológií pri zabezpečovaní zdravia konzumentov a znižovania pôsobenia negatívnych faktorov vrátane klimatických zmien,“ povedal v úvode prof. Ing. Jozef Bulla, DrSc., dekan FBP.

Naše poľnohospodárstvo prekonalo systémové zmeny, ktorých výsledkom by mala byť výroba kvalitných, cenovo dostupných a konkurencieschopných potravín svetového štandardu. „Za kvalitu a bezpečnosť potravín plne zodpovedá MP SR, ktoré sa pravidelne zaoberá monitoringom potravinového reťazca. Aj napriek finančnej kríze sa nám podarilo vykonať za ostatné 3-4 roky okolo 50-tisíc kontrol, odobrať 22 až 25-tisíc vzoriek. Z toho tisíc bolo nevyhovujúcich, čo predstavuje 4 – 5 %. Hlavné problémy sú skôr formálneho charakteru, len veľmi malé množstvo vzoriek presahuje rizikový faktor,“ informoval minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan.

S potravinami súvisí nielen ich bezpečnosť, ale aj kvalita. Naša krajina je vďaka svojmu prírodnému bohatstvu a tradíciám vhodná na produkciu vysokokvalitných potravín. Práve na kvalitu upozorňuje národný program podpory domácich poľnohospodárskych výrobkov a potravín Značka kvality SK, ktorá už päť rokov slúži spotrebiteľom a odberateľom pre lepšiu orientáciu pri identifikácii kvalitných výrobkov. V súčasnosti si ju všíma čoraz viac spotrebiteľov, ktorí pri nákupe potravín dávajú prednosť prvotriednym a kvalitatívne nadštandardným výrobkom. Gestorom udeľovania značky je MP SR. „Za päť rokov existencie sa nositeľom Značky kvality SK stalo takmer 500 výrobkov. Tie sú pre spotrebiteľa zárukou domácej kvality," zdôraznil minister a dodal, že viaceré naše výrobky sa môžu pochváliť zemepisným označením, napr. slovenská bryndza, slovenský oštiepok.

V súvislosti s bezpečnosťou a kvalitou potravín rezortný šéf ocenil aj prácu médií. „Aj vďaka médiám sa nám podarilo v minulom roku stiahnuť z pultov obchodov viac ako desať zahraničných vín a falošný med, v ktorom bol cudzí enzým.“

RENÁTA CHOSRAVIOVÁ

 

 

54-11-fbp

Minister pôdohospodárstva SR Vladimír Chovan zdôraznil, že aj napriek finančnej kríze sa rezort pravidelne zaoberá monitoringom potravinového reťazca.

Snímka: archív FBP