Ako dopadla prvá výzva šiesteho rámcového programu EÚ?

Friday, 19 September 2003 18:06 Pavol Schwarcz Poľnohospodár 1/48
Print

Európska únia v tematickej priorite Kvalita a bezpečnosť potravín schválila a finančne podporila 24 výskumných projektov a 12 špecifických podporných akcií z celkového počtu 200 hodnotených návrhov. Finančný príspevok Európskej komisie pre danú výzvu je 166 miliónov eur z celkového rozpočtu 685 miliónov eur (2002-2006). Projekty a siete, z ktorých sa rozpočty niektorých šplhajú až k 17 miliónom eur, budú riešiť okruhy problémov týkajúcich sa spotrebiteľa, ako napríklad chorôb a alergií z potravín, vplyvu potravín na zdravie človeka, environmentálne priaznivých výrobných metód a environmentálnych zdravotných rizík.

Nezávislí experti pod dohľadom Európskej komisie hodnotili po uzávierke výzvy v apríli 2003 jednotlivé návrhy projektov. Vzhľadom na mimoriadny počet vysoko kvalitných návrhov a limitovaný rozpočet, sa mnohým z nich z tohto balíka financií neušlo, ale niektoré z nich môžu byť znovu uvedené v nasledujúcej výzve.

Spolu 17 percent účastníkov konzorcií je zo štátov mimo EÚ, pričom pri špecifických podporných akciách, ktoré sú zamerané najmä na implementáciu jednotlivých nástrojov 6RP prostredníctvom konferencií, diseminácie, analýz a štúdií je to až 50 percent. Približne 15 percent účastníkov tvoria malé a stredné podniky, avšak ich priemerný rozpočet je nižší ako u ostatných účastníkov. Z tohto dôvodu sa počíta s dodatočným zapojením ďalších malých a stredných podnikov do už schválených projektov, aby sa dosiahol stanovený plán 6RP.

Čo sa týka zapojenia účastníkov zo Slovenska, z 23 hodnotených návrhov (okrem špecifických podporných akcií) sa ich šesť stalo participantom v projektoch určených na negociáciu. Spolu bolo v rámci hodnotení úspešných 9 návrhov (okrem špecifických podporných akcií), avšak vzhľadom na nedostatočné zdroje Európskej komisie ich zatiaľ nie je možné finančne podporiť. Zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity bolo podľa doterajších zistení v prvej výzve podaných 5 participácií.

Ďalšia, v poradí druhá výzva v tematickej priorite Kvalita a bezpečnosť potravín bude oficiálne zverejnená koncom novembra 2003 s uzávierkou vo februári 2004. Informačný seminár k nej sa bude konať v priebehu mesiaca september, prípadne začiatkom októbra 2003.

Ing. P. SCHWARCZ