Legislatíva v záujme ochrany spotrebiteľa

Friday, 24 March 2006 00:00 Jozef Golian Poľnohospodár 13/50
Print

Katedra hygieny a bezpečnosti potravín Fakulty biotechnológie a potravinárstva zorganizovala 22. februára pod názvom Aplikácia medzinárodných štandardov kvality a bezpečnosti potravín v agropotravinárskom sektore odborný seminár, ktorého cieľom bolo oboznámiť účastníkov s medzinárodnými a súkromnými štandardmi v tejto oblasti.

Úvodný referát sa dotýkal legislatívnych zmien od 1. 1. 2006, keď vstúpil do platnosti tzv. hygienický balíček H1 - H5 a niektoré ďalšie nariadenia a súčasne boli podľa nariadenia vlády SR č. 647/2005 od 1. 1. 2006 zrušené,resp. obmedzené niektoré nariadenia z roku 2003.

Vo februári 2006 bola vydaná STN EN ISO 22 000 Systémy manažérstva bezpečnosti potravín, ktorá je slovenskou verziou EN ISO 22 000: 2005. Cieľom tejto normy je umožniť organizáciám komunikovať záležitosti bezpečnosti potravín, plniť politiku bezpečnosti potravín, získať certifikát alebo vyhlásiť zhodu. Norma sprísňuje aj požiadavky na systém HACCP, zavádza prevádzkové programy kontroly a zvyšuje úlohu vedenia organizácie v systéme bezpečnosti potravín. Predmetom ďalšej prednášky bol štandard Eurep Gap, určený prvovýrobcom - pestovateľom ovocia, zeleniny, chovateľom hospodárskych zvierat, ktorý sa už zavádza v celom svete. Princípom je jednotný postup výkonu inšpekcie a auditov a neštátna kontrola dodržiavania legislatívnych požiadaviek. Medzinárodnú potravinársku normu IFS (International Food Standard) vytvorili nemeckí a francúzski obchodníci. Je to súkromný štandard uplatňovaný v obchodných reťazcoch. Štandard BRC vytvorilo Britské konzorcium maloobchodníkov s cieľom pomôcť im v plnení právnych záväzkov o ochrane spotrebiteľa. V súčasnej dobe sa stal tento štandard najlepšou praxou v mnohých dodávateľských reťazcoch. Norma vyžaduje prijatie a zavedenie analýzy rizík, dokumentovaný a efektívny systém manažérstva kvality, riadenia podnikových environmentálnych noriem, produktov, procesov a pracovníkov. Spoločným základom všetkých štandardov je systém HACCP, riadenie rizík, bezpečnosť potravín a ochrana spotrebiteľa. Tieto systémy sú uplatňované v celom svete, a preto sa im nevyhnú ani naši výrobcovia potravín, prvovýroba, obchod, služby a pod. Preto treba aj v tejto oblasti vychovať odborníkov a špecialistov, ktorí budú pripravení na ich uplatňovanie v praxi. Na seminári sa zúčastnilo 73 záujemcov o túto problematiku, odznelo 7 prednášok a bol vydaný pracovný materiál pre potreby účastníkov.

Doc. Ing. JOZEF GOLIAN, Dr.
Katedra hygieny a bezpečnosti potravín