Ako ďalej vo vede a výskume?

Friday, 11 March 2005 21:23 Ján Švihra Poľnohospodár 12/49
Print
PÔDOHOSPODÁRSKE VEDY - NEVYHNUTNÝ ZDROJ POZNANIA

Pobočka Spoločnosti pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárne vedy pri SAV bilancovala 9. februára svoju činnosť za posledné štyri roky.

Spoločnosť prispieva k zvyšovaniu odbornej úrovne svojich členov a napomáha vedecký rast mladých adeptov vedy. V čase, keď sa prehodnocuje účel, potreba a efektívnosť súčasných vedeckých inštitúcií či výrobných podnikov aj v rezorte poľnohospodárstva, lesníctva, potravinárstva a veterinárstva, keď sa kladie otázka, načo je tu výskum, keď možno v týchto oblastiach aplikovať vedecké poznatky iných vied, poukazujú členovia SSPLaV na špecifickosť odvetvia. Úlohou pôdohospodárskych vied je prostredníctvom poznania objektu bádania a procesov vedúcich k ich ovplyvňovaniu využiť ich pre potreby spoločnosti. Tá kladie požiadavky na riešenie takých procesov, ako je trvalá udržateľnosť, multifunkčnosť poľnohospodárstva a environmentálne aspekty rozvoja. Veda a výskum v poľnohospodárstve, to je zložitý proces, v ktorom v najbližšom období pôjde o prehĺbenie poznatkov v regulácii tvorby a akumulácie organickej hmoty, problematike globálneho otepľovania a nedostatku vody, stresovej problematike a mechanizmoch adaptácie agrofytocenóz. Ďalšími prioritami sú biodiverzita, genetické inžinierstvo, vytváranie vhodnej štruktúry poľnohospodárskej krajiny a podobne.

Pobočka sa vo svojom programe v uplynulom období zamerala na najdôležitejšie úlohy v rámci programu SAV pre poľnohospodárstvo, rastlinnú výrobu, živočíšnu technológiu, potravinárstvo, lesníctvo a veterinárstvo. Z uskutočnených podujatí, ktoré pozitívne ovplyvnili dianie v jednotlivých odboroch rezortu, treba spomenúť už piatu celoslovenskú repársku konferenciu, konferenciu obilninársku, odborné podujatia zo zeleninárstva, ekofyziológie, trávnikárstva a krmovinárstva, kvality potravín a otázky drevín vo verejnej zeleni. Pobočka sa venovala aj šíreniu nových poznatkov v ochrane gaštana jedlého a vybraných ovocných drevín, aj s ohľadom na biologickú ochranu.

Vedenie pobočky ďakuje všetkým 87 členom za dobrovoľne vykonanú užitočnú prácu pre rozvoj tvorivej vedeckej práce, ktorá poukazuje na to, že i napriek ťažkostiam, najmä ekonomickým, má naša veda trvalé miesto v EÚ i svetovej vede, pretože tá sa musí stať celoživotnou súčasťou ľudských aktivít pre rozvoj spoločnosti.

Prof. Ing. JÁN ŠVIHRA, DrSc.