V záujme spotrebiteľov

Friday, 27 November 2009 21:23 Jozef Golian Poľnohospodár 6/54
Print

Katedra hygieny a bezpečnosti potravín (KHBP) usporiadala 12. novembra v Kongresovom centre SPU odborný seminár na tému hygieny v zariadeniach spoločného stravovania.

Odzneli na nej zaujímavé prednášky, ku ktorým sa následne rozvinula bohatá diskusia. Vedúci katedry a zároveň autor tohto článku poukázal na najnovšie trendy v spoločnom stravovaní a na neriešenie požiadaviek stravníkov. Ing. Eva Jožeffiová, PhD., z Úradu verejného zdravotníctva SR priniesla výsledky kontrol potravín v SR za rok 2008. Prepojenie praktického riešenie zariadení spoločného stravovania, systémov vetrania a drviče kuchynských odpadkov prezentoval Ing. Richard Bley z firmy Darma, s.r.o., Bratislava. Aktuálna bola aj prednáška Mgr. M. Virágovej z ÚVZ Bratislava o aplikácii novely zákona o ochrane nefajčiarov v zariadeniach spoločného stravovania. Diskusia poukázala na to, že v tejto oblasti je ešte veľa nedoriešených vecí a zákon treba novelizovať, pretože v skutočnosti nefajčiarov nechráni. Pod lupou sa ocitla aj problematika odpadov a ich likvidácie v zariadeniach spoločného stravovania. Ďalšie prednášky boli venované hygiene výživy a stravovania vo vybranom školskom zariadení a uplatňovaniu systému HACCP. Významným príspevkom k téme bolo vydanie Príručky správnej výrobnej praxe pre zariadenia spoločného stravovania, ktorú spracoval autorský kolektív KHBP. V súčasnosti je na registrácii v Bruseli a bude slúžiť ako pomôcka pre prevádzkovateľov. Záverečná diskusia poukázala na potrebu riešiť aktuálne problémy a na nutnosť, zvyšovať informovanosť spotrebiteľov.

Doc. Ing. JOZEF GOLIAN, Dr.