RECENZIA: Zelenina vo výžive a jej rizikové faktory

Friday, 27 November 2009 21:22 Renáta Chosraviová Poľnohospodár 6/54
Print

54-06kniha

Pod týmto názvom vyšla uplynulý mesiac vo Vydavateľstve SPU vedecká monografia doc. Ing. Antona Uhera, PhD. Autor si kladie za cieľ upozorniť na význam zeleniny vo výžive, na jej bioaktívne a minerálne látky, bielkoviny, lipidy, sacharidy, vlákniny a vitamíny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie ľudí.

Monografia je členená do troch kapitol. Úvodná je zameraná na racionálnu výživu, ale aj na kontamináciu zeleniny škodlivými látkami, napr. dusičnanmi či ťažkými kovmi. "Súčasná spotreba zeleniny na Slovensku je v porovnaní s inými krajinami Európy, ale i sveta, nízka. Odporúčaná spotreba 128 kg na obyvateľa sa v skutočnosti pohybuje na úrovni 85 kg na obyvateľa za rok. Naopak, v Španielsku, Francúzsku a Taliansku je spotreba zeleniny 160 až 200 kg na obyvateľa za rok, v Grécku je to až 230 kg," uvádza autor.

Ďalšia kapitola sa venuje rizikovým faktorom, a to škodlivým a cudzorodým látkam, rizikovým chemickým prvkom pri pestovaní zeleniny. Zároveň doc. A. Uher uvádza možnosti, ako eliminovať cudzorodé látky v potravinovom reťazci. V tretej kapitole informuje o súčasnom stave a perspektívach zvyšovania úrody a jej kvality, o vybraných obsahových látkach v zelenine, ako aj o vplyve nastielania mulčovacích materiálov a využití zeolitov na zvyšovanie úrodnosti a kvality zeleniny. V závere kladie dôraz na obsahové látky a ich množstvo v zelenine, vplyv diferencovanej výživy, optimalizáciu hnojenia na množstvo fytochemických látok vo výžive ľudí. Viac ako 60-stranová publikácia je vhodne doplnená tabuľkami.

-rch-